loading.gif
mobile-banner-bg

“Her Türlü Vesayete Karşı Mücadelemiz Sürecek”

...
27 Mayıs 2022 - Cuma

Demokrasi datemizde kara bir leke olan 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin vicdanlarda açtığı yaraların unutulmaması amacıyla 81 il teşkilatımız tarafından eş zamanlı ortak basın açıklaması yapıldı. İl İnsan Hakları Başkanlığımız ise basın açıklamasını Topkapı’daki

Demokrasi datemizde kara bir leke olan 27 Mayıs 1960 Darbesi’nin vicdanlarda açtığı yaraların unutulmaması amacıyla 81 il teşkilatımız tarafından eş zamanlı ortak basın açıklaması yapıldı. İl İnsan Hakları Başkanlığımız ise basın açıklamasını Topkapı’daki Anıt Mezar’da yaptı. İl İnsan Hakları Başkanımız Yıldız Konal Süslü tarafından yapılan açıklamaya 3 Kademe İnsan Hakları Başkanlarımız, İl Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve komisyon üyelerimiz eşlik etti.

İl Başkan Yardımcımız Yıldız Konal Süslü tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Aziz Milletimiz, medeniyet date boyunca türlü fedakarlıklarla devlet olarak kalmak ugˆruna birçok bedel ödemis¸tir. Bagˆımsızlıgˆı ugˆruna her s¸artta mücadele eden Milletimiz, hukukun ve demokrasinin vesayet altına alındıgˆı birçok dönemden geçmis¸ ve bu günlere gelmis¸tir. Vesayet, hüküm sürdügˆü her dönemde haksız ve hukuksuz olarak masum insanların kanına girmis¸, vatansever milletin evlatlarını postallarıyla ezmis¸tir.

Türkiye birçok kez darbelere maruz kalmıs¸tır. Bu darbeler milletimizin bünyesindeki demokrasi, ekonomi, insan hakları, sivil ve sosyal hayat unsurlarına zarar vermis¸tir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde, hukukun askıya alındıgˆı, toplumsal ve siyasal düzene ilk darbe; 27 Mayıs 1960’ta, Bas¸bakan Adnan Menderes ile yol arkadas¸larının tutuklanması ve idam edilmesiyle gerçekles¸tirilmis¸tir. 27 Mayıs Darbesi, milli irade ile arasına perde çekenlerin demokrasiye, vicdanlara, hukuka ve insanlıgˆa yönelik ihaneti olarak hafızalarımıza kazınmıs¸tır.

1950 yılında dönemin tek parti hegemonyasını geride bırakarak milli iradenin teveccühü ile iktidara gelen Adnan Menderes ve yol arkadas¸ları, kısa zamanda ortaya koydukları yatırımlar ve hayata geçirdikleri projeler ile Türkiye’yi bir adım ileri tas¸ımıs¸lardır.

Milletimizin milli ve manevi degˆerlerini Anadolu cogˆrafyasından silmeye çalıs¸an CHP iktidarının antidemokratik uygulamalarını rafa kaldıran merhum Menderes, milletimizin bagˆrında büyük bir yara olan, tek parti rejiminin en büyük ayıplarından Türkçe Ezanı uygulamasını kaldırarak Anadolu’nun Ezan-ı Muhammedi’ye olan özlemini gidermis¸tir. Ülkenin ve milletin yararına olan gidis¸atın önünü tıkamak isteyen vesayetçi odaklar çes¸itli yalan ve iftiralar ile 1960 yılında, vesayetin namlusunu Çankaya Kös¸kü’ne çevirmis¸lerdir.

Millet iradesine savas¸ açan, milli ve manevi degˆerleri yok etmeye çalıs¸an zihniyet, demokratik yollarla seçilen yönetime antidemokratik yöntemlerle el koyarak seçilmis¸ yöneticileri tutuklamıs¸, tiyatrovari yargılamalar ile masum insanları hukuk dıs¸ı s¸ekilde daragˆacına göndermis¸tir. I·dam edilenler yalnızca Bas¸bakan, Bakan, Milletin Vekilleri degˆil bilakis demokrasi ve milli iradeye olan inançlarıyla Türk Milleti olmus¸tur.

Üzerinden yıllar geçse de vesayetçi odaklar varlıgˆını devam ettirerek en son 15 Temmuz’da da benzer bir senaryoyu devreye sokmaya çalıs¸mıs¸lardır. Ancak Milletimiz darbeler ve darbeciler kars¸ısında liderimiz Recep Tayyip ERDOGˆAN’ın kararlı durus¸uyla bu kez millet iradesi üzerinde tahakküm kurmak isteyenlerin oyunlarını bozmus¸tur. Millete ve hizmete sevdalı kadrolar ile Cumhurbas¸kanımız, Genel Bas¸kanımız Recep Tayyip Erdogˆan liderligˆinde Türkiye, 15 Temmuz’da demokrasi düs¸manlarına en büyük dersi vermis¸tir.

Adnan Menderes ve yol arkadas¸larının aziz hatıralarının yas¸atılması amacı ile milletin evlatlarının yargılanarak idam edildigˆi Yassı Ada, ismi degˆis¸tirilerek “Demokrasi ve Özgürlükler Adası” olmus¸, darbeci, vesayetçi odaklar ise tozlu raflara gömülerek tarih olmus¸lardır. Adnan Menderes ve yol arkadas¸larının aziz hatıraları burada yas¸atılmaya devam edecektir.

Bu vesile ile; 27 Mayısların, 12 Eylüllerin, 28 S¸ubatların, 15 Temmuzların Anadolu feraseti kars¸ısında zavallı kalacagˆını, bu ülkede darbeler döneminin artık kapandıgˆını, her türlü vesayete kars¸ı var olan mücadelemizi kararlılıkla sürdürecegˆimizi belirtiyor; demokratik ve müreffeh bir Türkiye’de yas¸ayabilmemiz için serden geçen Adnan Menderes, Fatin Rüs¸tü Zorlu ve Hasan Polatkan bas¸ta olmak üzere tüm demokrasi s¸ehitlerimizi rahmetle anıyoruz.  Demokrasimize ve irademize düs¸man olan s¸er odaklarını hiçbir zaman unutmayacagˆız.”