loading.gif
mobile-banner-bg

Altunay: “Mesele Ağaçtır”

...
17 Mart 2022 - Perşembe

CHP’li İBB’nin Beşiktaş Çırağan Caddesi üzerindeki asırlık çınar ağaçlarını kesmesi olayına ilişkin İl Başkan Yardımcımız Cahit Altunay basın açıklaması yaptı. Hastalık bahanesini ileri sürenlerin yaşatmak yerine keserek kolay olanı tercih ettiğine vurgu

CHP’li İBB’nin Beşiktaş Çırağan Caddesi üzerindeki asırlık çınar ağaçlarını kesmesi olayına ilişkin İl Başkan Yardımcımız Cahit Altunay basın açıklaması yaptı. Hastalık bahanesini ileri sürenlerin yaşatmak yerine keserek kolay olanı tercih ettiğine vurgu yapan Altunay, “Çınar ağaçlarındaki söz konusu hastalık ilk kez olmuş değildir. Geçmişte olmuştu ancak bizim dönemimizde tedavi süreci uygulanıyordu. CHP’li İBB kolay olanı seçip çınar ağaçlarını kökünden kesti. Teknik, idari ve en önemlisi bilimsel açıdan büyük yanlışlar var. Halihazırdaki İBB Başkanı, Taksim’de 8 ağacın kamu yararı amacıyla kesilmesi üzerinden kargaşa çıkaranları kahraman ilan etmişti. Doğayı korumak tercih değil, zarurettir. Mesele, ağaçtır.” dedi.

Çevre, Şehir ve Kültür İşleri’nden sorumlu İl Başkan Yardımcımız Cahit Altunay’ın düzenlendiği basın açıklamasına İl Başkan Yardımcılarımız Halime Kökçe ve Fahri Şahin, İl Yönetim Kurulu Üyeleri ve teşkilat mensuplarımız da eşlik etti. İl Başkan Yardımcımız Altunay, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“TARİHİ DOKUYU HELAK ETTİLER”

“Daha evvel Adalar'daki atları kurtarmak için gittiler, atlardan kurtulup geldiler. Dünyanın en önde gelen hayvan bakım merkezleri AK Partili İBB dönemimizde yapıldı. İstanbul can dostlarımıza yuva olacak dediler, o güzel mekanları onlara mezar ettiler. İşte yakın zamanda da şahit olduğumuz, asırlık çınar ağaçları da önleyici tedbirleri alınmadan kesilerek o güzelim date dokuyu helak ettiler.”
 
“TEDAVİ EDİLEBİLİRDİ”
“Ağaçlardaki hastalık ilk kez teşhis edilmiş değildir. Geçmişte de çınar ağaçlarında hastalık tespit edilmişti. Bir gecede 39 tane ağacın kesilmesi ne anlam ifade ediyor. Daha yıllar evvelinde bu hastalık tespit edildiğinde bununla mücadele edildi. Daha evvel de kesimler yapıldı ama, senede 4-5 adet ağaç kesilerek ve tedavi yöntemi kullanılarak yayılma önlendi. O ağaçlar kurtarılmıştı. Ne yazık ki şimdi baktığımızda üç tane kusuru net olarak gördük. Teknik açıdan da idari açıdan da hata var. En önemlisi bilimsel açıdan büyük yanlışlar var. Teknik açıdan diyorum çünkü, konunun uzmanlarınca yeterince araştırılmadan, incelenmeden böyle bir karar verilmiştir. İdari açıdan da bu Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu'nun doğal üyesi olan tek bir orman mühendisi var, karar alınırken maalesef bu toplantıda bulunmamış. İdari hatalardan biri de ne Anıtlar Kurulu'ndan ne İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden herhangi bir yazı, talep, izin istenmemiştir. En önemlisi de kesmek için izin alınması gereken Orman Bölge Müdürlüğü'nden de maalesef bu izin de alınmamıştır. Bunun gereği olarak da Orman Bölge Müdürlüğü kesilen ağaçlarla ilgili idari para cezası da uygulamıştır. Üçüncüsü bilimsel olarak da bir yaklaşım olmamıştır. Bu hastalığın tespitinde daha evvel Marmara Üniversitesi hocalarımızdan Zeki Severoğlu'nun güzel tespitleri vardı. Bu hastalığı tespit edip, bir dizi önlem de almıştı. Onun önlemleri doğrultusunda bu tedaviler uygulanmış, bu hastalık kısmen engellenmiş ve ötelenmiş hatta yayılması da önlenebilmiştir.”

“SIRADA HANGİ ÇINARLAR VAR”

“Çınar ağaçlarının tedavi sürecinin pas geçildi. Ne oldu da bütün bu süreçleri pas geçerek, yangından mal kaçırırcasına bir gecede o 100-150 yıllık çınar ağaçlarını katlediyorsunuz? Orası öyle bir mekan ki date yapıların, kültürel varlıkların iç içe olduğu o date çınarlarla adeta bize bir görsel şölen sunduğu bir caddedir. Ben merak ediyorum. Acaba bundan sonra sırada hangi çınarlar var? Bu tedbirler alınmadıkça, yaptıkları hatalar ve yanlışlar yüzünden diğer çınarlara da bu hastalık sirayet etti mi. Birkaç sene sonra acaba Çırağan Caddesi bu çınarlara da mezar mı olacak?”

“TARİHİ DOKUYA ZARAR VERMEYE KİMSENİN HAKKI YOKTUR”

“Türkiye'nin özellikle en önemli ağaçlarından Doğu Çınar'ı suyla barışık yaşayan bir ağaç türüdür. Acaba yazın yeterli sulama yapılamadı mı? Kışın yaptıkları tuzlamalarda mı zarar gördüler. Asfaltlama çalışmalarında yeterince koruyamadılar mı? Hastalığı rağmen budama yapılarak, hatta kesim aletleri dezenfekte edilmeden yapıldığı için mi hastalığın yayılmasına sebep oldular. Böylesine anlamlı bir günde, iki önemli çınar ağacının yetiştiği güzel ilçemizde, bu silueti bozmaya, peyzajı bozmaya ve date dokuya zarar vermeye kimsenin hakkı yoktur.”

“KAHRAMAN İLAN ETMİŞLERDİ”

“Daha önce Taksim Meydanı'nda kamu yararına 8 ağacın sökülüp başka yere nakledilmesine karşı çıkanları, bugünkü İBB Başkanı adeta ‘kahraman’ ilan etmişti. O dönemde çevre dernekleri, bu iş üzerine kurulmuş vakıflar, meslek odaları ve çevre gönüllüleri de 8 ağacın nakledilmesine tepki göstermişti. Acaba şimdi yapılan sessizce eylemin karşılığında hiçbir kelamınız olmayacak mı? Kamuoyuna bir söz demeyecek misiniz? Bugün 39 tane ağacın bir gecede kesilmesine sessiz mi kalacaksınız. Son 2 yılda kesilen ağaç sayısı 112. Bu böyle giderse biz orada o date çınarları bir daha göremeyeceğiz demektir. Bir kere daha uyarıyorum, sizler bu tepkileri verirken vatandaşımızdan eylem, kırma, dökme, cam ve mal güvenliğine zarar veren eylemleri asla tasvip etmiyoruz. Ama bir sözünüz de olur diye bekliyoruz.”

“MESELE AĞAÇTIR”

“İstanbul'da yeşile özen gösteren bir yapının temsilcileriyiz. Kentin hem siluetini ve peyzajını bozmaya hem de date dokuya zarar vermeye kimsenin hakkı yoktur. Doğayı korumak tercih değil, zaruretir. Mesele 16 milyonu yönetme becerisi değil, mesele 16 milyonun hassasiyeti ve dertlenme meselesidir. Evet, iddia ediyoruz mesele ağaçtır.”

“MÜSİLAJA GÖSTERDİĞİMİZ HASSASİYETİ ÇINARLARA DA GÖSTERECEĞİZ”

“İBB'nin ağaç kesimine devam edeceğine yönelik endişelerimiz var. Bunun yayılmasını önleyici tedbirlerin mutlaka bilim kurulunca alınacağını kanaat ediyorum. Çünkü çevre bakanlığımız ve hükümetimizin bu konudaki hassasiyetleri çok yüksek düzeyde. AK Parti İl Başkanlığı olarak da bunların takipçisi olacağız. Bu incelemeleri gerekirse bizzat biz yapacağız.”